
Ποιες είναι αυτές οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά μας;
Η καρδιά είναι το σημαντικότερο όργανο του σώματος μας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές δεν τη φροντίζουμε αρκετά και παραμελούμε την υγεία της. Αν θέλουμε να έχουμε μια καλή ζωή, τότε ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφών που προστατεύουν την καρδιά μας από διάφορες παθήσεις. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, και γιατί πρέπει να τις αγαπήσουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Αναγκαία λιπαρά οξέα
Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση, καθώς ελέγχουν την πήξη του αίματος και προστατεύουν από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, κλινικές μελέτες έδειξαν πως η πρόσληψη λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με διεγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια, αποτρέποντας την εμφάνιση περαιτέρω καρδιακών επεισοδίων. Ο οργανισμός μας δεν τα παράγει, συνεπώς πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας, και τα βρίσκουμε στον λιναρόσπορο, στα αμύγδαλα, στα καρύδια και σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι θεωρούνται πρωταθλητές της υγιεινής διατροφής! Όχι μόνο περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, όπως αναφέραμε, αλλά είναι γεμάτοι και φυτικές ίνες, μέταλλα και φυτικές πρωτεΐνες, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσπορο, καρύδια, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περιστασιακά ξηρούς καρπούς. Ένας τέλειος τρόπος για να τους ενσωματώσετε στα γεύματά σας είναι να ρίχνετε μερικούς στην σαλάτα σας, για να την κάνετε πιο τραγανή και νόστιμη!
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, που μας προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ολικής άλεσης προϊόντα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει την καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Άτομα που καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από εκείνους που τρώνε λιγότερο. Και αυτό γιατί τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν στον γαστρεντερικό σωλήνα ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει την χοληστερόλη και έτσι δεν επιτρέπει την απορρόφησή της. Συνεπώς, αντικαταστήστε τα προϊόντα από επεξεργασμένο, λευκό αλεύρι, με εκείνα που είναι ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και η κινόα
.
Φασόλια
Λατρεύουμε τα φασόλια, επειδή είναι διατροφικοί θησαυροί που ίσως δεν δέχονται τα εύσημα που τους αξίζουν. Είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών, που μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη. Με κάθε μείωση 1% της ολικής χοληστερόλης, υπάρχει περίπου 2% μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Είναι πλούσια σε ίνες, θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές φυτικού σιδήρου, καλίου και μαγνησίου και περιέχουν φλαβονοειδή, ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Και δεν είναι ανάγκη να μαγειρεύετε ολόκληρη κατσαρόλα. Μπορείτε να τα απολαύσετε ακόμα και σε κονσέρβα, καθώς περιέχουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, και γίνονται υπέροχη προσθήκη σε σαλάτες, ομελέτες ή ένα υγιεινό wrap με μια τορτίγια ολικής, λίγο αβοκάντο και στήθος κοτόπουλο.
Περισσότερες φυτικές τροφές
Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μεγάλες θυσίες για να προστατεύετε την υγεία σας και την καρδιά σας. Απλά, να είναι η βάση των γευμάτων σας φυτική. Όταν μιλάμε για τροφές που προφυλάσσουν την υγεία της καρδιάς, τις περισσότερες φορές μιλάμε για τροφές φυτικής προέλευσης δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια, ώστε να λαμβάνετε πάντα αρκετές φυτικές ίνες και να μειώσετε την χοληστερόλη, να βοηθήσετε στην πιο εύκολη αποβολή τοξινών από τον οργανισμό σας και να έχετε περισσότερο έλεγχο πάνω στο βάρος σας.
Πηγή: www.iatronet.gr