Η ζάχαρη βλάπτει! Και στο αποδεικνύουμε με 9 διαφορετικούς τρόπους

Σου αρέσουν τα γλυκά και πέφτεις συχνά θύμα … της ζάχαρης; Το ξέρεις, όμως, ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία μας; Και αυτό γιατί βρίσκεται κρυμμένη σχεδόν σε κάθε επεξεργασμένη τροφή και αναψυκτικό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς οι ίδιοι την προσθέτουμε στον καφέ, στο φαγητό, στα γλυκά, αυξάνοντας την κατανάλωσή της.

Σύμφωνα με την British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, δηλαδή περίπου 50 γραμμάρια σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι ξεπερνάμε κατά πολύ το φυσιολογικό, φτάνοντας ακόμη και τα 30 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τον οργανισμό και το σώμα μας. Δες εδώ αναλυτικά τι προκαλεί, ώστε να έχεις 9 σοβαρούς λόγους για να τη μειώσεις άμεσα!

Δημιουργεί πείνα

Η ζάχαρη επηρεάζει 2 ορμόνες, τη γκρελίνη και τη λεπτίνη. Η γκρελίνη στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι πεινάμε, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει αυξητικές ορμόνες στο σώμα μας, ενθαρρύνοντάς το να αποθηκεύσει λίπος. Η λεπτίνη ενημερώνει τον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε. Μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ανάμεσα στις 2 αυτές ορμόνες, οδηγώντας μας σε υπερφαγία και συνεχή πείνα.

Φέρνει κούραση

Σε περιπτώσεις υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης, προκαλείται αύξηση σακχάρου του αίματος, με έντονες αυξομειώσεις, οδηγώντας τον οργανισμό μας σε κούραση, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διαταραχές ύπνου. Προϊόντα ολικής άλεσης, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη μπορούν να φέρουν ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Προκαλεί ρυτίδες

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχει άμεση επίδραση στη γήρανση και τη μακροζωία. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, τόσο περισσότερη ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να τη ρυθμίσει, μπλοκάροντας έτσι ένα γονίδιο αντιγήρανσης, που βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, επιδιορθώνει τα κύτταρα και παράγει ζωτικές πρωτεΐνες αναδόμησης.

Οδηγεί σε λίπος στο συκώτι

Τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης δημιουργούν σφαιρίδια λίπους στο συκώτι, δηλαδή λιπογένεση, το οποίο βέβαια διορθώνεται με σωστή διατροφή και μείωση ζάχαρης.

Προκαλεί μελαγχολία

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φθείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα εμπλέκεται στην παραγωγή ντοπαμίνης, προκαλώντας εξάρτηση και στρεσάρει τα επινεφρίδια, συμβάλλοντας στην κακή διάθεση, το λήθαργο και τη μελαγχολία.

Καταστρέφει τα δόντια

Ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες, τα δόντια παρουσιάζουν μεγάλη φθορά, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση ζάχαρης και στα παιδιά.

Προκαλεί διαβήτη τύπου 2

Η ζάχαρη προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης, προκειμένου να ρυθμίσει τη γλυκόζη στο αίμα. Όταν, όμως, γίνεται κατάχρηση, σταματά να δουλεύει αποτελεσματικά και εμφανίζεται ο διαβήτης τύπου 2, μια πάθηση που προκαλεί πλήθος προβλημάτων, από κακή υγεία ματιών μέχρι προβλήματα στην καρδιά.

Χαλάει το σώμα

Μια κουταλιά σούπας ζάχαρη φτάνει τις 60-70 θερμίδες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και γλυκών, έχει σαν αποτέλεσμα να φορτώνουμε με άχρηστες θερμίδες και λίπος το σώμα μας.

Βλάπτει το έντερο

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης καταστρέφει τη χλωρίδα του εντέρου, προκαλώντας δυσκοιλιότητα, κακή αναπνοή, κακή πέψη, μειωμένη απορρόφηση μετάλλων, μειωμένη άμυνα του οργανισμού και πολλά ακόμα προβλήματα.

 

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

© 2016 - Fullcare, Powered by Atcom - Αll Rights Reserved

wellbrands-logo