
Το στήθος και τα μάτια σας
Οκτώβριος, ο μήνας πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Τι πραγματικά όμως ξέρουμε για την υγεία του στήθους μας; Με ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και σωστή φροντίδα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καθετί που το απειλεί.
Κάνουμε μαστογραφία
Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, σε κάποιες εξετάσεις που θεωρούνται σταθμός για τον έλεγχο της καλής υγείας των μαστών τους. Ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία 25 χρόνια ενώ αυξάνεται σε συχνότητα, μειώνεται όσον αφορά τη θνησιμότητα. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την επιστήμη της Ογκολογίας και τα εύσημα ανήκουν κυρίως στην πρώιμη διάγνωση, γιατί αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι θεραπεύσιμος. Η αξία, λοιπόν, της μαστογραφίας είναι αναμφισβήτητη. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών. Από εκεί και πέρα η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κι αυτό γιατί μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται. Σε γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, συστήνεται ο έλεγχος να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού, στο μέλος της οικογένειας που νόσησε. Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών αποφεύγεται συνήθως η μαστογραφία για τους εξής λόγους:
- Στην ηλικία αυτή, ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός και κατά συνέπεια η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι μικρός.
- Ο μαζικός αδένας στη νεαρή ηλικία είναι περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και γι’ αυτό τον προστατεύουμε από την ακτινοβολία, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν όμως υπάρξει εύρημα, τότε μπορεί ο γιατρός να συστήσει μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι η γυναίκα.
Κόβουμε το κάπνισμα
Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όχι μόνο το ενεργητικό κάπνισμα, αλλά και το παθητικό μπορεί να επιδρά αρνητικά στον αδένα. Μια πάθηση των μαστών, που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, είναι το περιθηλαίο απόστημα, η φλεγμονή δηλαδή δίπλα στη θηλαία άλω, η οποία μπορεί να υποπέσει σε χρόνια μορφή και να ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό τη γυναίκα. Γι’ αυτό, το κάπνισμα θεωρείται εχθρός του στήθους.
Αλκοόλ με μέτρο
Πολυάριθμες μελέτες, εδώ και χρόνια, συνηγορούν υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, γιατί αυτή βελτιώνει τους χτύπους της καρδιάς, μιας και λειτουργεί προστατευτικά για τα αγγεία μας. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των ερευνών έρχονται άλλες μελέτες, οι οποίες συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με μεγάλη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Η.Π.Α., παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν 1-2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 32% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όγκου, ενώ εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο δηλαδή 3-5 ποτά την ημέρα, εκτόξευαν τις πιθανότητες αυτές στο 51%, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές το αλκοόλ επεμβαίνει στον μεταβολισμό των οιστρογόνων.
Διατηρούμε το βάρος μας σταθερό
Το βάρος δε σχετίζεται μόνο με αισθητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και με τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κρατάμε σταθερό το βάρος μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Αποφεύγουμε την ορμονοθεραπεία
Οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, οι οποίες χορηγούνται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, θα ήταν καλό να περιορίζονται για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, όπως θα ορίσει ο γιατρός. Η μακροχρόνια λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης έχει συνδεθεί με μορφές καρκίνου όπως του μαστού. Ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη λήψης ορμονών, αυτή σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2-5 χρόνια.
Θηλάζουμε
Το να έχει μια γυναίκα νωρίς στη ζωή της κύηση και να θηλάσει το μωρό της για αρκετό διάστημα, θεωρείται καλός παράγοντας, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα το μωρό να συσσωρεύσει περιττά κιλά κατά την ανάπτυξή του.
Πηγή : www.vita.gr