7 σημάδια των δοντιών που αφορούν την υγεία μας

Ένα χαμόγελο, όσο ωραίο και να είναι, μπορεί να κρύβει ανησυχητικά προβλήματα υγείας, που ίσως να μην φαντάζεσαι. Τα δόντια προειδοποιούν με αρκετά εμφανή τρόπο ότι ο οργανισμός μας μπορεί να πάσχει, πριν ακόμα εμείς αντιληφθούμε οτιδήποτε.

Ας δούμε 7 σημάδια των δοντιών, που προειδοποιούν για κάτι σοβαρότερο.

  1. Εάν τα δόντια σας είναι φθαρμένα και παράλληλα υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, ίσως υποφέρετε από μακροχρόνιο στρες. Πολλοί άνθρωποι τρίζουν, άθελα τους, τα δόντια τους στον ύπνο, με αποτέλεσμα κάποια δόντια να αποκτούν στην επιφάνεια τους χαρακιές. Αυτό είναι δείγμα έντονου στρες, που ο οργανισμός το αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο. Συχνά αυτό συνοδεύεται από πονοκεφάλους, που προκαλούνται από σπασμούς των μυών κατά τη διάρκεια του τριξίματος.
  2. Εάν τα δόντια σας είναι ραγισμένα και στην ουσία καταρρέουν, αυτό είναι δείγμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν και συνήθως παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι πιθανόν να συμβεί και σε νεότερα άτομα. Το σμάλτο γίνεται λεπτό και σχεδόν διάφανο. Η αποσύνθεση των δοντιών προκαλείται κυρίως από τα οξέα του στομάχου και τη διάλυση τους. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια διαταραχή που προκαλείται από βλάβες ή άλλες αλλαγές στο φυσικό φράγμα, μεταξύ στομάχου και οισοφάγου. Συχνά όταν κάποιος πάσχει από αυτό, παρουσιάζει επιπλέον ξηροστομία και καούρα.
  3. Εάν παρατηρείτε στο στόμα πληγές που δεν επουλώνονται, ίσως πρόκειται για κάποια δείγματα καρκίνου του στόματος. Πολλοί άνθρωποι δαγκώνουν το εσωτερικό του στόματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πληγή. Εάν όμως αυτή η πληγή, δεν επουλωθεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Η αιμορραγία και το μούδιασμα είναι επίσης σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
  4. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ούλα μεγαλώνουν πάνω από τα δόντια, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, προειδοποιεί για προβλήματα που προκλήθηκαν από φάρμακα. Εάν παρατηρήσετε τα ούλα σας να μεγαλώνουν κυριολεκτικά πάνω από τα δόντια και παράλληλα λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για καρδιακά νοσήματα, επιληπτικές κρίσεις ή για να καταστείλετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα (όπως πριν από μία μεταμόσχευση), καλό θα είναι να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Παράλληλα, η υπερβολική αύξηση των ούλων μπορεί να προκαλέσει μία δυσάρεστη αίσθηση, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις τα δόντια μπορεί να καλυφτούν ολοκληρωτικά.
  5. Η ξηροστομία, σε μεγάλο βαθμό, είναι δείγμα διαβήτη ή σύνδρομο του Sjogren. Αν και η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, αλλεργίες στο κάπνισμα ή νέα φαρμακευτική αγωγή, η έλλειψη επαρκούς σάλιου είναι πρώιμο σημάδι ότι ίσως πάσχετε από αυτοάνοσα νοσήματα, που δεν σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων.
  6. Το τελευταίο πράγμα που περιμένετε να ανακαλύψετε ενώ πλένετε τα δόντια σας, είναι μία δερματική ασθένεια. Αλλά συμβαίνει. Αν έχετε παρατηρήσει ένα λευκό πλέγμα στην εσωτερική πλευρά από τα μάγουλα σας, πιθανόν να είναι πρώτα σημάδια για έναν ομαλό λειχήνα. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα. Είναι μια μάλλον σπάνια νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους (στόμα, γεννητικά όργανα), εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συχνά ο ομαλός λειχήνας εξαφανίζεται από μόνος του, αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική θεραπεία.
  7. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν την οδοντοστοιχία τους με την πνευμονία. Κι όμως αυτά τα δύο στοιχεία έχουν μία κοινή σχέση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία. Συγκεκριμένα, στην πνευμονία από εισρόφηση, συνήθως ο ασθενής εισπνέει ξένο για τον οργανισμό υλικό, το οποίο φτάνει στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, προκαλώντας επικίνδυνες, ίσως και θανατηφόρες, φλεγμονές. Αρκετά συχνά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν καθαρίζουν επαρκώς την τεχνητή τους οδοντοστοιχία, η οποία πρέπει να απομακρύνεται καθημερινά από το στόμα, να καθαρίζεται εξονυχιστικά με ειδικό βουρτσάκι, και έπειτα να τοποθετείται σε καθαριστικό διάλυμα. Η μαλακή κρούστα που δημιουργείται γύρω από την τεχνητή οδοντοστοιχία είναι ανησυχητικό δείγμα, αλλά αν καθαριστεί σχολαστικά οι πιθανότητες πνευμονίας από εισρόφηση εξαλείφονται.

Πηγή : www.clickatlife.gr

© 2016 - Fullcare, Powered by Atcom - Αll Rights Reserved

wellbrands-logo