Γιατί το τρέξιμο είναι η καλύτερη γυμναστική που μπορείς να κάνεις!

Το ήξερες ότι όσοι τρέχουν, μπορούν να ζήσουν έως και τρία παραπάνω χρόνια;! Σωστά! Το τρέξιμο μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρατείνει κανείς τη ζωή του, ακόμα και αν τρέχει αργά και σποραδικά, ή αν καπνίζει, πίνει ή είναι υπέρβαρος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Με μόλις μία ώρα τρέξιμο μπορεί να προσθέσει κάποιος έως και επτά ώρες στη ζωή του, ενώ ακόμη και πέντε λεπτά καθημερινό τρέξιμο αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντακτσουλ Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό “Progress in Cardiovascular Diseases”, αξιολόγησαν όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι το τρέξιμο, άσχετα με το ρυθμό που τρέχει κάποιος και την απόσταση που διανύει, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ανθρώπου κατά 25% έως 40%. Δηλαδή, αν κανείς τρέχει δύο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να περιμένει μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως περίπου τρία χρόνια! Στατιστικά, μια ώρα τρεξίματος μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής κατά επτά ώρες, αλλά συνολικά το όφελος αυτό έχει ένα ταβάνι. Ακόμη και αν κανείς τρέχει παραπάνω μέσα στην εβδομάδα, τα οφέλη της μακροζωίας δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν την τριετία.
Οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής κορυφώνονται με περίπου τέσσερις ώρες τρέξιμο την εβδομάδα. Παραπάνω τρέξιμο μπορεί να ευχαριστεί κάποιον, αλλά δεν φαίνεται να παρατείνει κι άλλο τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το ποδήλατο ωφελούν επίσης, αλλά κάπως λιγότερο από το τρέξιμο, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 12%. Το τρέξιμο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ιδανικό αφού καταπολεμά διάφορους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως την υπέρταση και το παραπανίσιο σωματικό λίπος, ιδίως γύρω από τη μέση, ενώ αυξάνει την αεροβική ικανότητα ενός ανθρώπου, που αποτελεί βασικό δείκτη μακρόχρονης υγείας.

Γενικότερα, όσο περισσότερο συνδυάζει κάποιος το τρέξιμο με υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά χωρίς κάπνισμα και αλκοόλ, τόσο περισσότερο ωφελείται σε βάθος χρόνου.

Πηγή : www.iatronet.gr

© 2016 - Fullcare, Powered by Atcom - Αll Rights Reserved

wellbrands-logo