Παυσίπονα. Μήπως τα παίρνουμε λάθος;

Πονοκέφαλος, πονόδοντος, πόνοι περιόδου και πολλά άλλες μικροενοχλήσεις μας οδηγούν συχνά και χωρίς δεύτερη σκέψη, στη λήψη κάποιου παυσίπονου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε μόνοι μας, χωρίς συνταγή ιατρού, μας έχει κάνει να τα θεωρούμε ασφαλή. Ωστόσο, πριν πάρουμε το επόμενο χάπι, καλό θα είναι να ενημερωθούμε σωστά, ώστε να περιορίσουμε τα λάθη.

Κόβουμε τα χάπια στη μέση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να τα κόβουμε στη μέση, θεωρώντας ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Ωστόσο, μόνο τα δισκία με την χαρακτηριστική εγκοπή μπορούν να κοπούν. Όσα δεν έχουν τη γραμμή αυτή, είναι σχεδιασμένα να διαλύονται στο έντερο ή με αργό ρυθμό στο στομάχι. Έτσι, αν τα κόψουμε, καταστρέφουμε το περίβλημα που τα προστατεύει από το όξινο περιβάλλον του στομάχου μας.

Τα λιώνουμε σε νερό

Όσοι δεν καταπίνουν δισκία, συχνά καταφεύγουν στη λύση αυτή. Ωστόσο, τα χάπια δεν έχουν σχεδιαστεί να λαμβάνονται στη μορφή αυτή και έτσι επηρεάζεται η δράση τους. Όσοι, λοιπόν, δυσκολευόμαστε να τα καταπιούμε, καλύτερα να τα αναζητήσουμε σε άλλες μορφές, όπως είναι το σιρόπι, το υπόθετο και τα αναβράζοντα δισκία. Εξαίρεση μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση της ασπιρίνης, αλλά πρέπει να πιούμε αρκετό νερό, για να μην «κολλήσει» η σκόνη του χαπιού στον οισοφάγο.

Θυμόμαστε να τα πάρουμε τελευταία στιγμή

Τα παυσίπονα δεν είναι άμεσης δράσης και χρειάζονται λίγο χρόνο για να δράσουν. Αν, λοιπόν, τα πάρουμε αφού ο πόνος έχει γίνει έντονος, θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι καλύτερο να τα λαμβάνουμε πριν ο πόνος γίνει αβάσταχτος. Για παράδειγμα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η παρακεταμόλη χρειάζονται γύρω στα 30΄ για να δράσουν.

Πίνουμε αλκοόλ μετά το χάπι

Φάρμακα και αλκοόλ καλό είναι να μη συνδυάζονται, ακόμα κι αν η λήψη τους δεν είναι ταυτόχρονη, καθώς τα φάρμακα χρειάζονται συνήθως αρκετή ώρα προκειμένου να μεταβολιστούν από τον οργανισμό μας. Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει τη δράση τους, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους ή να ενισχύσει τη δράση τους κι έτσι να προκληθούν παρενέργειες όπως προβλήματα στο στομάχι.

Η πρώτη μας επιλογή είναι τα πιο δυνατά

Όπως λένε οι ειδικοί, καλό είναι να λαμβάνουμε τη μικρότερη δυνατή δόση για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Έτσι, ας αποφύγουμε τα ισχυρά παυσίπονα, που ενδείκνυνται για προβλήματα υγείας πιο σοβαρά από έναν απλό πονοκέφαλο κι ας ξεκινήσουμε από τα πιο ήπια. Εξάλλου, αν συνεχίσουμε να πονάμε, μπορούμε πάντα να πάρουμε διπλή δόση.

Τα καταπίνουμε με δυο γουλιές νερό

Το νερό είναι ο κυριότερος διαλύτης των φαρμάκων και τα χάπια σχεδιάζονται έτσι ώστε να τα λαμβάνουμε με ένα ποτήρι νερό. Είναι, επομένως, λάθος να καταπίνουμε ένα χάπι με λίγες γουλιές νερό. Όσο για τα αναβράζοντα δισκία, καλό είναι να τα διαλύουμε σε τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό.

Παίρνουμε φάρμακα χωρίς να ενημερώνουμε το γιατρό μας

Καλό είναι να μην παίρνουμε μόνοι μας ή έπειτα από την παρότρυνση γνωστών και φίλων φάρμακα, γιατί δεν ξέρουμε τι επιπλοκές μπορεί να έχουν, ιδιαίτερα αν ήδη ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων δεν είναι τόσο σπάνιες όσο φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να ανεβάσουν την πίεση σε ασθενείς με υπέρταση. Καλό είναι, επίσης, να μην παίρνουμε ένα φάρμακο επειδή το παίρνει κάποιος γνωστός μας. Το γεγονός ότι ήταν αποτελεσματικό στη δική του περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικό και στη δική μας.

Ευαίσθητες ομάδες

Οι καρδιοπαθείς, οι ηλικιωμένοι κι άλλες κατηγορίες ειδικών ασθενών πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους. Επίσης, οι έγκυοι πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους, καθώς δεν μπορούν να λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Τέλος, αν πρόκειται για παιδί, συνεννοηθείτε με τον παιδίατρό σας, γιατί απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης, ενώ επιτρέπεται η παρακεταμόλη.

Άδειο στομάχι;

Πολλοί θεωρούμε ότι όλα τα σκευάσματα δρουν καλύτερα όταν τα παίρνουμε νηστικοί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα, γι’ αυτό πρέπει να τα λαμβάνουμε με γεμάτο στομάχι.

Πηγή : www.vita.gr

© 2016 - Fullcare, Powered by Atcom - Αll Rights Reserved

wellbrands-logo